Kviečiame
prisijungti arba
registruotis
mūsų puslapyje. Registruotinariai gali
diskutuoti mūsų
forume, atsakinėti į
daugelio jau pamėgto
klausimyno
klausimus,
peržiūrėti narių profilius,
juos komentuoti,
susikurti fotoalbumą ir linksmai mokytis chemijos!
Įdomiai čia
Nežinau, kaip dėl prakaito, bet man prigėrus kavos, šlapimas labai stipriai kvepia kava
O į prakaitą dar yra išskiriama feromonų. Kalbama, kad pas žmones feromoninė sistema yra praradusi savo reikšmę, nors yra mokslininkų, tikinčių, kad ji vaidina dar didelį vaidmenį... Kažkada mačiau kažkokią laidą ar dok. filmą, kaip eksperimento dalyviai (vyrai ir moterys) kažkiek laiko vaikščiojo nekeisdami marškinėlių (aišku, be jokių dezodorantų), o paskui tuos marškinėlius davė uostyti priešingos lyties respondentams. Jie turėjo apibūdinti kvapą, kaip malonų arba ne. O paskui bandė jų atsakymus sukoreliuoti su kuom nors. Atrodo, rado kažkokių panašumų tarp imuninių sistemų tų žmogų, kur nešiojo maikes ir tų, kurie sakė, kad jų prakaito kvapas molonus. Neiaišku, kiek čia tiesos. Tokie tyrimai visada labai nevienprasmiški, bet peno apmąstymams duoda.
Taip pat neaišku, kiek prie to kvapo prisidėjo minėtos bakterijos, o kiek paties žmogaus išskirtos medžiagos.
Ai..čia man rodos Brainiac'e kažkurioje serijoj darė tokį tyrimą, geriau pasakykit kodėl vabzdžius elektra traukia, matomai mano elektrolizės mechanizmo teorija netiko
kartokis parašė:
Ai..čia man rodos Brainiac'e kažkurioje serijoj darė tokį tyrimą, geriau pasakykit kodėl vabzdžius elektra traukia, matomai mano elektrolizės mechanizmo teorija netiko
Ten, apie ką rašiau, buvo ganėtinai rimtas tyrimas (su kontrolėm, statistika ir pan.). Tikrai ne brainiac.
Tavo klausimas kiek durnai suformuluotas, bet tikrai įdomus. Pirmiausia, vabzdžius traukia ne elektra, o šviesa. O klausimas KODĖL, yra gana sudėtingai paaiškinamas. Pagooglinęs, radau kelias teorijas. Realiai nieko labai įtikinamo. Viena jų sako, kad visokie kandys paprastai naudoja mėnulį kaip objektą navigacijai. Skrenda visada taip, kad mėnulio šviesa būtų kažkaip iš šono, ir gaunasi, kad skrenda į šiaurę. Dirbtinė šviesa juos išmuša iš kelio ir tada jie suka ratus apie lempą... Teorija su tūkumais. (Pagalvokit patys, kokie jie.) Kita teorija yra ta, kad netyčia skrendant pro šalį, šviesa juos apakina (čia kaip tamsoj kažkas pašviečia į akis) ir tada jie kažką mato prie tos šviesos, bet negali nieko įžiūrėti tamsoje. Skristi nieko nematant nėra labai faina, tad ir suka ratus apie lempą... Teorija taip pat turi trūkumų...
Nemačiau niekur parašyta, bet gali būti, kad vabzdžiai naktį skrenda ir kažką mato. Įsivaizduokit, kai akys gerai apsipratę su tamsa, tai tereikia labai silpno šviesos šaltinio (pvz. mėnulio ar žvaigždžių), kad matytum aplinkui kažkiek. Tada aiškiausiai matosi balti (ar tiesiog šviesūs objektai). Pvz., arkliai, gėlės blondinės ir pan. Vabzdžiui tai gali būti naudinga, todėl jis ir skrenda ta linkme iš kur ateina atsispindintys spinduliai. Lempa tiesiog siunčia stiprų pluoštą spindulių, o vabzdys neturi tiek smegenų, kad suprastų, kad tai lempa... Taip pat gali būti, kad juos traukia ne regimieji, o infraraudonieji spinduliai, arba kitaip - šiluma.
Nemačiau (smarkiai ir neieškojau), padarytų tokių tyrimų apie tai. Šiaip būtų puikus mokslinis darbas moksleiviams (konkursui ar šiaip). Paėmus gerą kamerą galima stebėti, kaip ir kokius vabzdžius traukia skirtingos spalvos ir intensyvumo šviesa. Kaip traukia šilumą skleidžiančios ir neskleidžiančios lempos. Kaip elgiasi jie prie tos šviesos (skraido aplink, puldinėja ant lempos ar stebėtojo... ) ir t.t.
Su mėnuliu tai yra keli trūkumai pvz: o kaip debesuota nakti ar kai jo nesimato ( kai buna pilnai sudiles, jaunatis ar kaip ten vadinasi nepamenu) ir beto buna tokios lempos kuriu skeidžiamos šviesos iš šono nesimato:
O dėl apakinimo tai kaškur skaičiau, kad vamzdi labai sunku apakinti, nes jis neturi lęšiuko, jo net neapakina saulė.Dar tie infraraudonieji, jie traukia tik grambuolius ir dar kožkokia rūši. O jeigu trauktu šiluma tai turėtu užtekti papraščiausios kaitrinės lemputės ar radiatoriaus Aš manau, kad visa tai surišta su ultravioletiniais spinduliais, nes visur kažkodėl naudojamos UV lempelės, na o gal tie UV spinduliai kaipnors dirgina ju šviesos receptorius ir jiems malonu žiūrėti į ta šviesa todėl ir nesitraukia nuo jos ( bent jau man tai įdomu, kol neiskausta akys ) bet čia tik nepagristas spėjimas
Piliečiai, saugoki miškus nuo gaisrų, nes nebus iš ko gaminti degtukų.
Redaguotas NI3 COOL 06-07-2010 09:57